A vékony, fényáteresztő függönyök beengedik ablakainkon a természetes napfényt, miközben kizárják a kíváncsi tekinteteket az otthonunkból - ez kétségkívül a legnagyobb előnyük.  

De mit kell tudni róluk, milyen anyagból, milyen kialakítással, mintával készülhet manapság egy modern enteriőrben is helytálló, igényes fényáteresztő függöny? 

 

Milyen anyagból készülnek a fényáteresztő függönyök?

Ha valóban egy pehelykönnyű, légies, minél több napfényt beengedő függönyt keresünk, akkor leginkább a voile, az organza, vagy a nagyon vékony muszlin anyagok között érdemes keresgélnünk. Ezek lehetnek anyagukban mintásak, de színesek is, - a finom, enyhén barázdált megoldásoktól a romantikus csipke csodákig számtalan variáció akad. Azt azonban tudnunk kell, hogy ott, ahol a minta sűrűbb szövésű, azon a részen a függöny kevésbé engedi át a fényt - ezért sok készfüggöny esetében például annak alját vagy a legtetejét szokták sűrűbben díszíteni, mintázni. Az igazán egyszerű, letisztult fényáteresztő függönyök lehetnek teljesen simák, minta nélküliek is - ilyenkor egy lehelet finom, sejtelmesen átfényló organza vagy voile anyagot kell elképzelnünk. 

A fényáteresztő anyagok között is találhatunk nyomott, gyűrt, szőtt, hímzett mintájú változatokat, és egy behúzószalag segítségével ráncolhatjuk, fodrozhatjuk is az anyagot, ha szeretnénk.

Milyen színekből tudunk válogatni, ha fényáteresztő függönyök vásárlásán gondolkodunk? 

A fentebb említett, leheletvékony organza függönyök ma már a szivárvány minden színében kaphatóak. Akár egy sötétebb zöldet, kéket, vagy vöröses árnyalatú függönyt is választhatunk, attól függően, hogy mi illik a lakásunkba, milyen színek dominálnak a bútorokon, a falakon illetve a szőnyegeken. 

A fényáteresztő függönyök azonban leginkább akkor érik el fő céljukat, vagyis, akkor engedik be a legtöbb természetes napfényt ablakainkon, ha minél világosabb árnyalatban készülnek. Egy leheletvékony fehér, vagy törtfehér, vaníliás árnyalatú, vagy világos bézs színű, egyszerű függönnyel még kellően légies és friss marad az enteriőr, mégis kellően intim tereket tudunk teremteni. 

 

Mi alapján válasszunk függönyt?

Természetesen az egyéni ízlés alapvető, ám függönyünk választását emellett még nagyon sok minden kell, hogy befolyásolja! A harmonikus térérzet érdekében érdemes a helyiség stílusát, a szobák méretét, fényviszonyát, benapozottságát is figyelembe venni - mind a fényáteresztő függönyök, mind pedig a sötétítő függönyök kiválasztásakor. Érdemes hozzáigazítani leendő függönyünk árnyalatát, mintáját, megjelenését ahhoz a stílushoz, melyben a berendezést megterveztük vagy már ki is alakítottuk - hiszen egy minimál nappaliban elég furcsán mutatna egy habos-babos csipkecsoda - de ugyanez igaz fordítva is. A helyiségek mérete és fényviszonya is fontos támpont lehet: míg a világos, napfényes, pláne tágasabb szobákhoz bátran választhatunk a nagyobb mintás, erősebb, feltűnő mintájú függönyök közül, addig a kisebb, sötétebb, esetleg színesebben berendezett helyiségekhez inkább a visszafogottabb árnyalatok, minták illenek. 

 

Milyen hosszúságú függönyt válasszunk? 

Ez is természetesen egyéni döntés, illetve helyi adottság kérdése: érdemes előre lemérni az ablakokat, és alul is ráhagyni egy kicsit. Hogy mennyit, vagyis mennyire lógjon le a függöny - az szintén függhet a helyiség jellegétől, adottságaitól, illetve funkciójától.

Amikor a függönyeink hosszát kiválasztjuk, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a függöny mivel érintkezik majd az ablak alatt? Nappaliban, de a hálószobában is kellemes, meghitt hangulatot teremt egy hosszabb, akár földig érő függöny, míg a konyha ablakába jó megoldást nyújthatnak rövid vitrázs függönyök, melyeknél nem kell, hogy az egész ablakot betakarják.

 

A jó függöny akár még optikai trükkökre is képes - ha korrigálni szeretnénk a térben…

Ügyes függöny-trükkökkel, azaz, egy jól megválasztott függöny segítségével csalhatunk is: kedvezőbbé tehetjük a szoba vagy a helyiség adottságait, térérzetét! De vajon hogyan? 

Trükközhetünk egyrészt a mintával, de a mérettel is: a függőlegesen futó minta, pláne a földig érő függönyök esetében optikailag nyújtja a teret, ennek köszönhetően érzésre nagyobb lesz a belmagasság. Tetőtéri hálókban, nappalikban ez kifejezetten jól jöhet! 

Természetesen ugyanez igaz fordítva is: szélesebbnek, alacsonyabbnak érezzük a túl nagy belmagassággal rendelkező, polgári lakások szobáit, ha ez esetben rövidebb, vízszintes irányű mintás függönyt választunk. 

Talán nem is gondolnátok - de még a legegyszerűbb, egyszínű, minta nélküli fényáteresztő függönyök esetében is játszhatunk kicsit:

Ha például északi fekvésű a gyerekszoba, vagy a dolgozó - akkor a megoldás ide egy egészen finom, fényes anyagú, sárgás tónusú fényáteresztő függöny! A sárgá és általában a meleg tónusoknak köszönhetően úgy érezzük majd, hogy több napfény áramlik be a helyiségbe, és a kedvünk, hangulatunk is jobbá válik. 

A kékes-szürkés tónusú, matt anyagú függönyökkel pedig pontosan az ellenkező hatást érjük el - ezeket nyugati fekvésű, nagyobb ablakokkal rendelkező, napos, tágas nappali terekbe, irodákba, szalonokba ajánljuk inkább.

 

Szívesen megtudnál még többet a függönyökről? Esetleg személyesen válogatnál a különböző fényáteresztő függöny anyagok, minták széles választékából? Akkor várunk szeretettel bemutatótermünkben!

Akár modern enteriőrbe, akár egy különleges vintázs vagy vidékies hangulatú parasztház ablakaira keresel függönyt, akkor a tapéták mellett mostantól számos gyönyörű  fényáteresztő függöny és sötétítő függöny közül válogathatsz.

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Függönybolt Budapest bemutatótermében minták alapján kollégáink készséggel segítenek Neked a választásban. Hozhatsz pontos méreteket, mi levágjuk, kiszabjuk, megvarrjuk függönyödet - de varrónőnk akár házhoz is kimegy, ha pontos helyszíni felmérést szeretnél.